Vår
historia

Catharina
& Johan

På julafton 2014 hittar Catharina och Johan annonsen som ska förändra livet. Den anrika och populära Kaffestugan Annorlunda vid Stenshuvuds nationalpark är till salu efter att ha gått i arv i generationer.

Det är ju sånt som bara händer på film. För Catharina, som bakat sedan barnsben och vars familj haft sommarviste på Vik sedan lång tid tillbaka, var tanken på att flytta till Österlen och ta över den mysiga kaffestugan lika lockande som mormors nybakade sockerkaka. Johan, som är född i Lund och trots åren i Stockholm utan tvekan räknas som en äkta skåning, var inte sen att haka på idén. Sagt och gjort. De packade in barnen, hundarna och de fem hästarna i flyttbilen och styrde kosan mot Äppelriket. Tillsammans har de sedan dess hållit kaffestugans historia levande och sett till att den inte har förvandlats till ett museum genom att med öppna armar välkomna välsmakande, nybakade ”nymodigheter”, som till exempel espresso och surdegspizza.

° ° °

Anno
1846

Kaffestugan Annorlunda har hetat som den hetat och legat där den legat sedan 1956. Men detta fina korsvirkeshus byggdes faktiskt redan 1846, och då som folkskola i Klippan. När den 107 år senare revs och köptes den av en driftig kvinna vid namn Astrid Lindqvist. Hennes plan var att bygga upp längan på Vårhallarna vid Simrishamn och starta en kaffeservering, men bygglovsansökan avslogs. 1956 fick däremot Astrid möjligheten att arrendera en bit mark på Stenshuvud, var den fina rödvita korsvirkeslängan istället restes. Där öppnade hon dörrarna till sin älskade kaffestuga och många är de kannor med kaffe som bryggts och serverats sedan dess.

Spetsdukarna ligger kvar på borden än idag och kaffeservisen är den samma, men en espressomaskin har flyttat in och menyn har vuxit. Men hederligt bryggkaffe på liten kanna kan man självklart få ändå och alla kakor och bakverk bakas fortfarande från grunden i husets bageri, på mjöl från Lilla Harrie Valskvarn, Sveriges äldsta kvarn. Så även om kaffestugan vid det här laget inte längre är i Astrids släkts ägo så vårdas det kaffedoftande arvet ömt.

° ° °